top of page
  • Psikolog kimdir/Terapist kimdir?
    Psikolog dört senelik Psikoloji Lisans eğitimini tamamlamış kişilere verilen addır. Lisans eğitiminin devamında Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı yapan ve gerekli psikoterapi eğitimlerini alan Psikologlar ise terapist olur. Psikologlar dışında Psikiyatristler de gerekli psikoterapi eğitimlerini tamamladıktan sonra terapist olabilmektedir. Terapistler psikoterapi alanında uzmanlaşan bireylerdir. Bu uzmanlar insanın iç dünyasını yargılamadan, eleştirmeden ve yönlendirmeden dinler; terapi sürecinde size eşlik eder.
  • Kimler terapi yapabilir?
    Ruh sağlığı uzmanı olan Klinik Psikologlar ve Psikiyatristler terapi yapabilir. Tek başına bu eğitimler yeterli değildir; terapistin çalıştığı alana dair psikoterapi eğitimlerini tamamlamış olması gerekir.
  • Psikologlar/Terapistler ilaç yazar mı?
    Hayır, psikolog ilaç yazmaz. Tıp eğitimi almış Psikiyatristler ilaç tedavisi yürütebilir. Psikolog gerekli gördüğünde psikiyatriste yönlendirme yapabilir.
  • Terapist mi Psikiyatristi mi tercih etmeliyim?
    Psikolojik problemleriniz bazen ilaç tedavisiyle, bazen psikoterapiyle bazen de her iki yöntemi de kullanarak çözümlenebilir. Terapistiniz gerekli gördüğünde sizi psikiyatrik destek almanız için bir Psikiyatriste yönlendirebilir. Aynı zamanda Psikiyatristler de sizi gerekli gördüklerinde psikoterapiye yönlendirebilir.
  • Hangi durumlarda terapiye gitmeliyim?
    Kendinizi daha yakından tanımak istediğinizde, çeşitli psikiyatrik sorunlarda, veya kendinizi duygusal olarak iyi hissetmediğinizde terapiye başvurabilirsiniz. Terapi bir keşif sürecidir. Görünür sorunlar kadar görünmeyen sorunlara, sizi rahatsız eden konulara da değinen bir yolculuktur. Bu nedenle kimseye anlatamadığınız duygu ve düşünceleri paylaşmak için, içgörü kazanmak için bir terapiste başvurabilirsiniz.
  • Terapiye giderken beni neler bekliyor?
    Terapiye başlarken genel bilgilerin aktarılması, süreç hakkında bilgi verilmesi ve aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. Sonrası size bağlı olarak gelişecek bir süreçtir.
  • Terapiye başladıktan ne kadar süre sonra kendimi daha iyi hissederim?
    Terapi süreci uzun ve inişli çıkışlı bir yolculuktur. Kendinizi daha iyi hissettiğiniz dönemler kadar zaman zaman daha kötü hissettiğiniz dönemler de olabilir, tıpkı hayat gibi. Bu nedenle kesin bir süre vermek olanaksızdır. Sürecin ilerlemesi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.
  • Çevremde arkadaşlarım varken neden terapiste gidip sorunlarımı tanımadığım biriyle paylaşmalıyım?
    Terapistiniz sizi tarafsız, eleştirmeden dinleyen ve sizi tamamıyla anlamaya yönelik hareket eden bir profesyoneldir. Terapi süreciniz tamamen size ait ve özeldir, sizin konuşmak istediğiniz konularla ilgilidir. Bütün süreçte konuştuklarınız terapistinizle aranızda kalacaktır.
  • Terapist ile her şeyi konuşabilir miyim, anlattıklarımın gizli kalacağından nasıl emin olabilirim?
    Meslek etiği gereğince, terapistler gizlilik ilkesine bağlı kalması gerekir. Terapist, paylaşılan bilgilerin korunması ile yükümlüdür. Kişinin izni veya rızası olmadan herhangi bir kayıt ve bilgi paylaşılamaz.
  • Herhangi bir yerde terapiye gittiğime dair karşıma bir belge çıkar mı?
    Hayır, çıkmaz. Psikoterapide gizlilik esastır.
  • Terapiste gitmek için bir yaş sınırı var mı?
    Terapiye başvurmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Terapi sadece yetişkinlere yönelik değildir. 18 yaşından küçük olanlar Çocuk/Ergen veya Oyun terapisine başvurabilir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin randevu alması gerekmektedir.
  • Sık kullanılan terapi yöntemleri nelerdir?
    Başlıca kullanılan terapi yöntemleri arasında Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Psikodinamik/Psikanalitik Psikoterapi, Gestalt, Çift/Aile Terapisi, EMDR, ve Oyun Terapisi bulunmaktadır.
  • Terapist seçerken nelere dikkat edilmeli?
    Tercih ettiğiniz terapi yöntemine ve gerekli eğitim yeterliğine sahip olan bir ruh sağlığı uzmanı (yukarıdaki verilen tanıma uygun) olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Terapistin cinsiyeti önemli mi?
    Terapistin biyolojik cinsiyeti ya da cinsel yönelimi terapiden bağımsızdır. Ancak tabii kendi tercihiniz doğrultusunda terapist seçimi yapabilirsiniz.
  • Terapi ne kadar sürer?
    Terapi süresi kişiden kişiye ve terapi yöntemine göre değişiklik gösterir.
  • Terapi seanslarının sıklığı ve süresi nedir?
    Terapi sıklığı kişiden kişiye değişir. Terapiden fayda görmeniz için seansların en az haftada bir şeklinde düzenlenmesi gerekir. Çalışma yöntemine göre bu sıklık hafta 3 güne kadar çıkabilir. Seans süresi ortalama 45-50 dakikadır. Terapi sıklığı kişiden kişiye değişir. Terapiden fayda görmeniz için seansların en az haftada bir şeklinde düzenlenmesi gerekir. Çalışma yöntemine göre bu sıklık hafta 3 güne kadar çıkabilir. Seans süresi ortalama 45-50 dakikadır.
  • Ücret ne kadar?/Terapi maliyeti ne kadar?
    Ücreti terapistinizle konuşarak ortak kararlaştırabilirsiniz.
  • Online terapi yapılabilir mi?
    Online terapi terapistinizle konuşup değerlendirebileceğiniz bir seçenektir.
  • Nasıl randevu alınır?
    0535 467 05 77’i arayarak veya WhatsApp üzerinden yazarak randevu alabilirsiniz. Ayrıca delfipsikolojiakademisi@gmail.com adresine mail de atabilirsiniz.
  • Başkası için randevu alabilir miyim?
    Psikoterapi süreci gönüllü bir süreç olduğundan başkası adına randevu almanız uygun olmaz. Kişinin görüşmelerden fayda alması için kendisinin randevu oluşturması önemlidir.
  • Çalışma saatleri?
    Çalışma saatleri Pazartesi-Cuma 09.00-22.00 ve Cumartesi 11.00-19.00 arasındadır. Pazar günü ofisimiz kapalıdır.
bottom of page