NARSİST NE DEMEK?
- Delfi Psikoloji
- 20 Eyl 2024
- 2 dakikada okunur

Günümüzde psikolojinin popüler hale gelmesiyle, narsist tanıları çoğunlukla hakaret olarak havada uçuşmaya başladı. Genelde, kendini çok beğenmiş, çok özgüvenli, bencil, büyüklenmeci, fazla eleştirel kişilere narsist etiketi yapıştırmaya meyilli hale geldik. Gerçekten de bu özelliklerin bazıları bazı tip narsistik yapılanmalarda mevcut olsa da, kişiliği bu tanımlara indirgemek pek de sağlıklı değil.
Bazı ön kabullerle başlarsak;
Birden fazla narsistik kişilik tipi bulunur.
Narsisizm sağlıklı bir şey de olabilir.
Kişiliği sağlıklıdan patolojik olana doğru bir süreklilik hattında düşünürsek, bu tanıları koyduğumuz insanlarla aramızda nitel değil nicel farklar var. Yani aslında hepimizin narsistik tarafları var, olmalı da. Hayatta başarılı olmak için sağlıklı narsisizme ihtiyaç vardır.
Gelelim patolojik narsisizme:
Narsistik Kişilik Bozukluğu(NKB) tanısı sıklıkla yanlış konulan bir tanıdır. Bir durumun kişilik özelliği değil de kişilik bozukluğu haline gelmesinin bir takım kriterleri vardır. DSM tanı sistemi Narsist Kişilik Bozukluğunu şu özelliklerle tanımlar: abartılı öz-önem duygusu, hayranlık ihtiyacı, empati eksikliği, sömürücü ilişkiler
gibi temel özellikler yanında; kimlik karmaşası, bağlanma güçlükleri, kronik boşluk hissi ve
çevresel değişimlere karşı hassasiyet gibi belirtilerin varlığı. Bu klinik tablo, erken çocukluk döneminde oluşan psikolojik yapıların bir devamıdır. Çocukluk döneminde yeterince takdir görmemiş, aynalanmamış, ebeveynin kimliğine ortak edilmemiş çocukların narsistik ihtiyaçları doymamıştır. Yani aslında narsistik tablo, çok şımartılmaktan değil yeterince alkışlanmamış olmaktan kaynaklanır. Erişkin hayatlarında da bu takdir ve onay görme ihtiyacı devam eder ve ötekilerle ilişki bu temelde kurulur.
Patolojik narsisizm tanısı alan bireyler, dışa dönük olarak kendinden emin ve başkalarının
düşüncelerinden bağımsız bir görünüm sergileyebilirler. Ancak, bu dış görünüşün altında
yatan içsel dünyaları, kırılganlık, başkalarının onayına duyulan ihtiyaç ve gerçekçi olmayan
bir benlik algısı ile karakterizedir. Bu bireylerin abartılı benlik imajları, dışsal tehditlere karşı
savunmasız bir yapıya işaret etmektedir. Bu durum, narsisistik bireylerin, güvensizlikleriyle
başa çıkmak için dışa dönük bir savunma mekanizması olarak narsisizmi kullandıklarını
göstermektedir.
Narsist ne demek? yazılarının devamı gelecektir..
Mobil sohbet ve mobil chat yapmanızı kolay ve güvenli hale getiren mobil Sohbet odaları sorunsuz yeni kişilerle tanışma imkanı sağlar.