EMDR Terapisi Nedir?
- Delfi Psikoloji
- 2 Ağu 2022
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Ağu 2022

EMDR
“Eye Movement Desensitization and Reprocessing” yani “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” terapisi 1980’lerde Francine Shapiro tarafından geliştirilen bir psikoterapi yaklaşımıdır. Travmatik deneyimler sebebiyle oluşan ruhsal problemlerin tedavisi için geliştirilen bu yöntem, geçmişi, geleceği ve şimdiyi bütüncül olarak ele alır. Çok çeşitli psikolojik rahatsızların çözümünde milyonlarca insana yardımcı olmuş, pek çok bilimsel araştırma ile etkinliği kanıtlanmış bir yöntemdir.
Travmatik yaşantılar ve/veya travma olarak algılanan her anı, ruhsal bütünlüğümüzde yaralar açabilir. Bu yaralar varlığını bazen kırık bir kol gibi açıkça fark ettiren bazen ise küçük bir kemikteki ufak bir çatlak gibi sızlayarak gösterir; varlığını fark etsek de etmesek de acı verir…
Bu kırık ve çatlakların iyileşmesi ne kadar önemliyse travmatik ve/veya travma olarak algılanan her yaşantının onarılması da o kadar önemlidir. Kişinin yaşadığı acıyı, hayatını zorlaştıran semptomları ortadan kaldırıp, tekrara karşı engelleyici önlemler almak ruhsal sağlık ve dolayısıyla iyi bir yaşam kalitesi sürdürebilmek için gereklidir. İşte tam burada EMDR devreye girer. Bilgi İşleme Modeli ile kırıklarımız iyileşir.
Danışanın ihtiyaçları doğrultusunda, EMDR tek başına kullanılabileceği gibi, farklı terapi yaklaşımlarıyla da birlikte kullanılabilir.
Klinik Psikolog Nisa Zengin
Comments